2012. március 13., kedd

Újabb izgi tesztek az ELTE-n

Ismét voltunk tesztelni az ELTE Etológia tanszékén. Most 3 teszten vettünk részt.

1. Morgós teszt ismétlésre került. Lüszi másképp reagált. Morgott, de halkabban. Érezhető volt, hogy erre a szitura emlékezett, mégis bizonytalansága morgást eredményezett.

2. Palackos teszt: 3 palack letéve a földre. Lüszit szembe vele leültettem, megfogták. Az én feladatom volt, hogy érzelmet vetítsek ki a kutya felé a 3 palacknál: öröm, undor, közöny. 
Megfigyelés lényege: a kutya mennyire érzékeli a hangulatom, és mennyire hiszi el hogy ami jó az jó, ami fúj az fúj, tehát ezekre hogyan reagál. 
Lüszi teljes közönnyel, oda se ment egyikhez sem utána. Két eset lehetséges: nagyon rossz színész vagyok (szerintem ezért), vagy nem következtet semmire az érzelmeket illetően.
Bilbó a Sipi által undorítónak tartott palackkal ismerkedett. Sipi szerint jellemző border hülyeség. :)

3. Labdás teszt: Szobában 3 műanyag virágcserép és egy teniszlabda. Egy leányzó pattogtatta a labdát a kutya előtt, majd eldugta az egyik cserépben, és kiment. Ekkor Lüszi a labdáért ment, dícsértük és kb még 2x elvégeztük ezt. Utána labda eldugás után mi mentünk ki Lüszivel a teremből, és egy teljesen másik szobán keresztül egy másik ajtón mentünk vissza 1 perc múlva.
Feladat lényege: Emlékszik-e, és térben is el tudja-e helyezni az emlékezetét. 
Lüszi elsőre megtalálta a labdát, a második ellenkező körjáték alkalmával is. Ez azt bizonyítja hogy rövid távon jó a memóriája és remek a tér és helyzetfelismerő képessége.

Izgi nap volt, megint jót szórakoztunk, és tanultunk. Az előző teszteléskor a kisautós tesztünk egyedi lett, mint kiderült. Nem volt más kutya, aki játszani akart volna vele. Állítólag a teszt beszámolóján példa értékkel szerepelt is ez a Lüszis videó. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése