2012. február 28., kedd

ELTE Etológia tanszék

Február 24-én, pénteken az ELTE-n jártunk és részt vettünk a két ebbel egy kutyák viselkedését kutató kísérleten.

1. Teszt:
Adott egy bekamerázott kis helyiség, benne egy ketrec kis bemeneti nyílással, egy távirányítós kisautó és 3 üres tálka. A feladat az volt, hogy a kutya ül és vár, bejön egy lány és a 3 kis tálka egyikébe falatkát tesz, majd kimegy, s a kisautó elindul, elviszi a tálkát a ketrecbe, ahova az eb nem fér be, majd visszaáll a helyére. A kutyát feloldom és azt tesz amit akar. Majd visszahívás, leül, az autó bemegy a tálkáért és a kutya elé teszi, ekkor az megeheti. Ezt ismételtük 6x.
A feladat lényege: A kutya mennyire tekinti az élettelent élőnek. Kitől várja a falatot és hol keresi. 
Lüszi kb 5. fordulóra adta fel a keresést és látta be kitől jön a finom falat. Bilbó kb. 3-4. alkalommal adta fel. Nem hiába... borderek sokkal logikusabb gondolkozásúak, mint a szamik. :)

2. Teszt:
Az iménti szobába bekerül egy kamera a földre és egy erős mikrofon. Kutyát a sarokban kikötöttük. Mögé álltunk és nem szólhattunk hozzá. Szembeni ajtón bejött egy férfi és fenyegető tartásban lassan közeledett, miközben szigorúan szemébe nézett a kutyának.
A feladat lényege: Félelemből való morgást akarták felvenni.
Bilbó szemkontaktos kutya, így nem morgott, azt hitte rosszat csinált, szégyellte magát. Lüszi először csóvált, majd elkezdett finoman megalázkodni (fej leengedése), de még mindig csóvált. Majd óvatosan arrébb sétált leült a falnak dőlve és halkan morogni kezdett.

A tesztet végző lányok elégedettek voltak, várnak vissza minket egy második körre. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése